Net als in de wedstrijden tegen Denemarken en Italië had Onder 16 tegen Frankrijk grote delen van het duel het initiatief, maar vergat het zichzelf te belonen. “Vooraf teken je misschien voor een gelijkspel tegen Frankrijk, maar gezien de verhoudingen op het veld hadden we gewoon moeten winnen”, vond Petersen. “We hebben tussen de tien en vijftien kansen gehad. Als je die niet afmaakt, dan wordt het problematisch.”

Weinig weggegeven

Petersen zag zijn team echter ook amper in de problemen komen. “We hebben vandaag geen kans weggegeven, het was onze beste wedstrijd van het toernooi. We verprutsen zelf uiteindelijk echter te veel mogelijkheden. We hebben de lat en de paal geraakt en hun keeper pakte een aantal goede ballen. Dan wordt het een kwestie van geluk hebben of niet. Wij hadden vandaag duidelijk geen geluk.”

Onder 16 oogstte tijdens het vierlandentoernooi volop complimenten voor het vertoonde spel, maar uiteindelijk koop je daar weinig voor, besefte ook Petersen. “Wat dat betreft is dit toernooi een groot leermoment voor de spelers geweest. Sportief gezien hebben we te weinig gehaald. Je speelt natuurlijk voor de winst, maar de focus ligt ook op het beter worden van de spelers.”

Veel geleerd

Het vierlandentoernooi in eigen land was voor Onder 16 de laatste activiteit van het seizoen. Al met al kijkt Petersen met een goed gevoel terug op het jaar. “Het zijn jonge spelers, maar ze hebben het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd. De jongens hebben een eerste stap gezet tot het volwassen spelen van wedstrijden en hebben tegen grote landen laten zien prima te kunnen voetballen. We zijn in staat om tegen grote landen veel mogelijkheden te creëren. Andere landen hebben alleen minder kansen nodig om tot scoren te komen. Dat is voor deze groep nog een groot leermoment onderweg naar Onder 17.”

Statistieken:

Nederland – Frankrijk 0-0.

Opstelling Nederland: Schendelaar; Pierie, Bakker, Jacobs, Kusi (41. Geertruida); Ekkelenkamp, El Bouchataoui (65. Huijgen), Mendonca; Redan, Buitink (55. Darkwa), Mallahi (72. Van Kaam).