Bij MVO4football School Clinics & Kids Camps zal er getraind worden vanuit een Visie die gebaseerd is op het jeugdvoetballeerproces. Wat betekent dit nu precies!
Voetballen, wat is dat?
Het maakt niet uit of iemand een profvoetballer of een amateurspeler, een jongen of een meisje, een kind of een volwassene is. Het voetbal heeft namelijk kenmerken die voor iedere speler gelden, ongeacht het niveau, geslacht of de leeftijd van de betreffende speler.
Voetbaltaal
Belangrijk in het voetballeerproces is dat er door iedereen dezelfde voetbaltaal wordt gesproken. Alleen dan weten spelers wat je bedoeld en wat er van hen gevraagd wordt. Voor de ontwikkeling van elke speler is dit een vereiste om tot een optimale ontwikkeling te komen. Een voetballer moet handelen, dit vraagt om handelingstaal oftewel praten in voetbalhandelingen. Daar heb je een structuur voor nodig. Daar proberen wij de eerste ontwikkelingen met de spelers al te maken. Afhankelijk van de leeftijd worden voetbaltermen gekozen en nader toegelicht.
Wat is de spelbedoeling
De spelbedoeling is winnen (meer doelpunten maken dan je tegenstander). Men zegt vaak dat winnen te maken heeft met prestatiegerichte teams en dat niet-prestatiegerichte teams voor hun plezier spelen. Dat is niet juist. Iedere speler uit zowel een prestatie als niet-prestatie team wil winnen. Iedereen wil doelpunten maken en en iedereen wil voorkomen dat de tegenstander scoort. Iedere speler doet dat op zijn eigen niveau. Het verschil tussen prestatiegerichte en niet-prestatiegerichte teams zit hem in de waarde die men hecht aan het uiteindelijke resultaat. Bij jeugd gaat het om ontwikkelen. Een week later is er namelijk al weer een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen. Op elk niveau wil men dus winnen en beleeft de speler plezier aan het voetbalspel waarin winnen door middel van samen scoren en samen doelpunten voorkomen een belangrijke rol spelen.
Visie
Dat brengt ons gelijk bij de visie van MVO4football School Clinics & Kids Camps. Voetbal is een continue proces van 1. aanvallen, 2.omschakelen van aanvallen naar verdedigen, 3. verdedigen en 4. omschakelen van verdedigen naar aanvallen. Dit noemen wij de Teamfuncties. Binnen de Teamfuncties heeft iedere speler vanuit zijn positie een taak binnen de genoemde teamfuncties. Dit noemen wij Teamtaken. De teamtaken kunnen wij als volgt onderverdelen:
1.Aanvallen: opbouwen en scoren
2.Omschakelen : van aanvallen naar verdedigen = moment opname
3.Verdedigen: storen en doelpunten voorkomen
4.Omschakelen: van verdedigen naar aanvallen = momentopname
Dus ongeacht op welke positie je als speler ook speelt, je hebt altijd een taak op elk moment van de wedstrijd. Dit betekent dat elke speler meedoet met aanvallen, omschakelen van aanvallen naar verdedigen, verdedigen en omschakelen van verdedigen naar aanvallen. Elke speler is dus eigenlijk een aanvaller en een verdediger in een. Echter spelers onderscheiden zich, doordat zij bepaalde voetbalhandelingen binnen het aanvallen, omschakelen en verdedigen super goed, heel goed en minder goed kunnen. Juist deze voetbalhandelingen krijgen de volle aandacht binnen onze voetbalschool.
Ontwikkeling
Wij bieden jeugdige voetballers trainingen aan, waarin wij vanuit de basis van het voetbal gaan werken. De onderdelen loopscholing, voetenwerk en coördinatie zijn een belangrijk onderdeel bij de start van iedere training. Dit onderdeel is namelijk een belangrijke voorwaarde om het voetbal onder de knie te krijgen. De ontwikkeling van de spelers is gericht op het continue proces van teamfuncties en teamtaken in de wedstrijd. Binnen de trainingen van de cursus komen de verschillende voetbalhandelingen dan ook ruimschoots aan bod. Onder andere de voetbalhandelingen als passen en door bewegen, dribbelen met bal, kappen en draaien, startsnelheid met en zonder bal, afwerken op doel, schijnbewegingen met en zonder weerstand worden getraind om toe te passen in de vele positie spellen en verschillende partijvormen.
Er lopen in Purmerend en omgeving heel veel talenten rond. Alleen krijgen deze talenten niet altijd de juiste training of uitleg om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Vaak ontbreekt een stuk van de basis van het voetbal. Onze visie en manier van trainingen geven, is gericht op voethandelingen. Er moet een veilig leerklimaat zijn, waarin een speler niet bang is om fouten te maken. Initiatief nemen en durven voetballen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een speler. Situaties ervaren en voethandelingen uitvoeren en ervaren in de verschillende teamfuncties. Kijken naar wat er goed en minder goed gaat. En waarom gaat het goed of minder goed? Daarom moet je reflecteren oftewel terugkijken op voetbalhandelingen. Spelers moeten situaties gaan herkennen en daar de juiste oplossingen voor vinden. Veel oefenen en herhalen onder begeleiding van onze trainers is een belangrijk aspect om je als speler te ontwikkelen.
Samenvattend
Ons leerplan staat hierboven uitgelegd, dus onze visie is nu bekend en u weet wat wij onder voetballen verstaan. Wij hebben benoemd wat de spelbedoeling is. Er is uitgelegd dat er een structuur bestaat en dat voetbal een continue proces is van de teamfuncties (aanvallen–omschakelen–verdedigen–omschakelen) en de daarbij behorende teamtaken. Daar zijn voetbalhandelingen voor nodig. De verschillende voetbalhandelingen met en zonder bal worden beïnvloed door ondersteunende aspecten, zoals Spelinzicht (I), maar ook Communicatie (C). Een voorwaardelijk aspect is de Voetbalconditie (VCT). Zonder conditie kun je natuurlijk niet lang en vaak voetbalhandelingen verrichten. Hiervoor hoef je geen rondjes te lopen, maar moet je gewoon veel (partijtjes) voetballen. De voetbalhandelingen met bal worden beïnvloed door de technische vaardigheden van de speler. Het valt dan ook onder de Individuele Techniek. Daarbij kunnen wij bijvoorbeeld denken aan voetbalhandelingen die belangrijk zijn om voetbal te kunnen spelen, zoals passen, dribbelen, schieten en koppen.
Al deze aspecten maken onderdeel uit van het voetbalspel, dat gespeeld wordt. Belangrijk binnen deze pijlers zijn de de Positie, het Moment, de Snelheid en de Richting. Dit kan je terugvoeren naar iedere vorm. Voorbeeld 1: Passen. 1. positie kiezen om te passen, 2. moment herkennen van passen, 3. de snelheid van passen, 4. de richting van passen. Het spelinzicht en de communicatie ondersteunen de speler bij de uitvoering van het passen. De individuele techniek bepaalt de kwaliteit van de pass en de voetbalconditie bepaalt of je het kan volhouden of moe wordt en slechter gaat passen. Voorbeeld 2: vrijlopen: . 1. positie kiezen om vrij te lopen, 2. moment herkennen van vrijlopen, 3. de snelheid van vrijlopen, 4. de richting van vrijlopen. Het spelinzicht en de communicatie ondersteunen de speler bij de uitvoering van vrijlopen. De individuele techniek (loopscholing, voetenwerk) bepaalt de kwaliteit van vrijlopen en de voetbalconditie bepaalt of je het kan volhouden of moe wordt en slechter/minder gaat vrijlopen.
Al met al voldoende uitdaging om een start met het voetballeerproces te maken en de ontwikkeling van de spelers positief te beïnvloeden. Wij hopen u bovenstaand inzicht in ons leerplan te hebben gegeven.